Laco Haľama 90

13.10.2023 18:01

Jeden z tých, ktorého životné jubileum sme si pripomenuli na tohoročnom Igricovi ,  vďaka iniciatíve nášho člena, kameramana Ivana T. Priehradného na VZ ÚSTT vo februári t.r., bol aj strihač Ladislav Haľama,st.

Keď sa ešte aj dnes vysloví meno Ladislava Haľamu staršieho, ľudia takpovediac od fachu -  spozornejú.

Za tým menom sa čosi skrýva.

Predovšetkým však mnoho práce na filmových i televíznych projektoch.

Strihač Ladislav Haľama sa narodil v predvečer Štedrého dňa 23.12.1933 v Nitre. V tomto roku sa bude dožívať úctyhodných 90 rokov. Nohy už tak síce neposlúchajú, ale jeho pamäť a psychická kondícia sú úžasné. Určite by to mohol potvrdiť jeho syn režisér Ladislav Haľama.
Profesne začal pracovať koncom šestesiatych rokov minulého storočia v a tvorivo bol činný takmer do roku 2000 keď odišiel na určite zaslúžený odpočinok. Ako strihač pracoval na mnohých publicistických projektoch, ale jeho doménou sa stali televízne inscenácie a filmy na ktorých pracoval.
V Mlynskej doline i na Kolibe. V jeho filmografii sa môžeme dočítať, že v tých najplodnejších rokoch pracoval až na 15 televíznych inscenáciách v kalendárnom roku. Doménou jeho tvorby sa stali inscenacie pre deti i dospelých . Za tie desiatky spomeňme aspoň Úklady a láska, Na skle maľované, La Traviata, Matej Bel z Očovej, Solúnsky bratia, rozprávky Mechúri Koščúrik, O popletenej víle, O psíkovi a mačičke, Ujo maliar pozýva, Ružová Anička.
Jeho umelecká duša našla svoj vzťah i s poéziou strihal Stretnutie s Milanom Rúfusom v roku 1983 , štúrovskú poéziu, ale aj Poštu pre teba.
Nuž a nesmieme zabudnúť na dnes už kultový seriál Vivat Beňovský z roku 1975.
Spolupracoval s mnohými režisermi Pavlom Hasprom, Ivanom Terenom, Igorom  Cieľom, Luciou Šebovou, Vladimírom Strniskom, Ľubou Veleckou, synom Ladislavom Haľamom  a mnohými ďalšími - boli ich desiatky. Strihal materiály nakrútené našimi i zahraničnými kamaramanmi.
Profesionálne zdatný a úspešný filmový a televízny strihač Ladislav Haľama starší bol a stále je , ako so ho pamätáme z osobných stretnutí, predovšetkým vyrovnaný, kľudný a láskavý človek, výborný spolupracovník a kreatívny tvorca. Prajeme mu mnoho zdravia v jeho ďalšom živote.

september 2023
Fedor Bartko