PÁR POSTREHOV - IGRIC 2023

10.10.2023 09:57

Pár postrehov -

 

34. ročník súťaže a udeľovania cien Igric 2023 za filmovú a televíznu tvorbu na Slovensku.

 

   Hneď na začiatku treba zdôrazniť, že Igric je veľmi dobrou formou

i príležitosťou na každoročné bilancovanie filmovej a televíznej tvorby za predchádzajúci rok. Vďaka iniciátorom, organizátorom, spoluorganizátorom i sponzorom, že sa táto akcia môže každoročne uskutočňovať. Je dobré, že slovenskí filmoví a telelevízni tvorcovia majú možnosť každoročne bilancovať a tie najúspešnejšie, najkvalitnejšie diela a ich tvorcov ohodnotiť a oceniť. Takže vďaka hlavným organizátorom - Literárnemu fondu, vďaka Slovenskému filmovému zväzu i  Únii slovenských televíznych tvorcov. No a vďaka aj „duši“ slávnostného odovzdávania cien Igric, pani Yvonne Vavrovej i celému štábu tvorcov a účinkujúcich na javisku v Petržalke i jeho skrátenému záznamu vo vysielaní RTVS.

   Každoročne sledujem televízny program vytvorený z tejto udalosti a v tomto roku som mal možnosť zúčastniť sa ho i „naživo“. A mal som veľmi dobrý pocit z bilancovania tvorby  roku 2022. Možno to všetko ovplyvnila „Corona“, ktorá spôsobila prerušovanie tvorby i dokončovanie diel.

Takže ma mimoriadne potešil fakt, že za hodnotené obdobie bolo v Slovenskej hranej tvorbe dokončených neuveriteľných 50 celovečerných filmov. Na to, koľko peňazí vkladá štát do tejto oblasti kultúry/umenia/, je to vysoko nadpriemerné. A je potešujúce, že z takého množstva vznikli aj kvalitné diela. Práve Igric je tou formou, tou métou kvality pre tvorcov. A aj spätnou väzbou, hodnotením ich práce.

   V oblasti animovanej tvorby sa stal ďalší zázrak. Rok 2023 priniesol hneď dva celovečerné animované filmy, čo sa hádam od čias Viktora Kubala ešte nestalo. Veľký obdiv patrí tvorcom oceneného filmu „Tvoja zem“. Za ich urputnosť a vytrvalosť, že filmu – od nápadu po finálnu verziu – venovali desať rokov svojho tvorivého života. Právom im patrí Igric a klobúk dolu k tomu.

   Vďaka organizátorom, že v ročnej bilancii nezabúdajú ani na starších tvorcov, ľudí, ktorí svojou celoživotnou tvorbou dokázali obohatiť slovenskú kultúru. Takým je aj dlhoročný televízny a filmový strihač Laco Haľama, ktorý sa v tomto roku dožíva jubilea 90 rokov. Vďaka Únii slovenských televíznych tvorcov a RTVS , že si toto jubileum všimla a Lacovi Haľamovi sa dostalo zaslúženej pozornosti a ocenenia.

   Pomôžem si pri tomto postrehu z odovzdania ocenenia za celoživotné dielo v audiovizuálnej oblasti titulom ktorý povedal režisér Martin Kákoš : „ Pán aristokrat kamery“ - Dodo Šimončič. V roku 2023 80 – ročný jubilant. Človek si ani neuvedomuje, pri tvorbe koľkých nádherných filmov i televíznych diel stál za kamerou a vdýchol im originálne majstrovské videnie krajiny i ľudí a ich príbehov. Nech sa mu splní jeho prianie, ktoré vyslovil pri prevzatí ceny Igric 2023, aby tu ešte „chvíľu vydržal“. A aby vytvoril – hoci aj s mladými tvorcami – ďalšie krásne filmy.

Cena Jána Fajnora i prémie v jednotlivých kategóriách súťaže Igric dali tak trochu možnosť nazrieť do množstva kvalitných tvorivých počinov v sledovanom roku. Veľká vďaka patrí organizátorom Igrica, že vždy nájdu možnosť, ako oceniť a povzbudiť v tvorbe najmä mladých umelcov. A takou Cena Jána Fajnora bezpochyby aj je.

   Slávnostné udeľovanie cien Igric 2023 sa nieslo v dialógu človeka (moderátor Peter Kočiš) a umelej inteligencie. Bol to pokus oboznámiť verejnosť aspoň všeobecne o fenoméne, ktorý je v tvorivých dielňach umelcov už predo dverami a nástojčivo na ne klope. A hádam aj trochu zmierniť strach z neznalosti problematiky. Myslím si, že umelá inteligencia bude tak, ako všetky prelomové vynálezy v histórii ľudstva, slúžiť ľuďom a niektorí sa ju budú snažiť zneužiť, tak ako sa to stalo s mnohými vynálezmi v histórii ľudstva. Myslím si, že sa umelej inteligencie netreba obávať, treba sa skôr obávať neinteligencie ľudí.

   A ešte pár drobností k slávnostnému večeru a záznamu, odvysielanom RTVS. Téma umelej inteligencie bola najmä vizuálne pútavá (tvorila podstatu scény), ozvláštnila ceremoniál Igrica 2023. Lenže – a to ukázal záver prenosu – ubrala minúty, ktoré sa mohli venovať filmovej a televíznej tvorbe, takže na množstvo ďalších ocenení a ocenených zostalo v závere len taxatívne vymenovanie pred záverečnými titulkami relácie.

 

   Vráťme sa však späť k Igricovi, k tomu poslednému z roku 2023. Ukázal, že slovenská filmová a televízna tvorba, i animovaná sú kvalitou i kvantitou na vzostupe. A to je to najdôležitejšie konštatovanie v návrate k Igricovi 2023, jeho 34-mu ročníku.

 

 

október 2023

 

Mgr. Art. Štefan Felix

režisér

Kontakt

Únia slovenských televíznych tvorcov Bajzova ul. 14
821 08 Bratislava

+421944126240 ustt1990@gmail.com