Protest ÚSTT

24.07.2022 19:22
Protest Únie slovenských televíznych tvorcov proti zrušeniu Literárneho fondu v súvislosti s navrhom Zákona o Komore profesionálnych umelcov a iných profesionálov v kultúre a zmene a doplnení niektorých zákonov k 1.1.2023.
 
 
            Poslaním Literárneho fondu (LF, www.litfond.sk) je podporovať rozvoj umeleckej, vedeckej a odbornej literatúry, publicistiky a tvorivej činnosti v oblasti divadla, filmu, rozhlasu a televízie. Tomuto svojmu poslaniu sa nespreneveril ani v roku 2021, keď vzhľadom na finančnú situáciu súvisiacu so zrušením povinného 2% príspevku bol nútený pozastaviť alebo obmedziť niektoré formy podpornej činnosti. Základom jeho hospodárenia je totiž 2% príspevok, ktorý sa vracia vo forme podpôr tvorcom a výkonným umelcom. Oni teda môžu platením tohto príspevku výrazne ovplyvniť finančné možnosti jednotlivých výborov LF.
Výbor Sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti televízie, filmu a videotvorby LF podporil prostredníctvom Programu ALFA v roku 2021 vznik nových pôvodných literárnych predlôh pre hrané, dokumentárne a animované filmy. V roku 2021 poskytol tvorcom 27 tvorivých štipendií 22600 eur. Pracoval aj na vyhodnotení filmovej a televíznej produkcie za rok 2021 a prostredníctvom cien Igric, cien Jána Fajnora a prémií Literárneho fondu ocenil 15 úspešných tvorcov sumou 6 300 € a 4 slovenských tvorcov sumou 1 000 € na medzinárodných festivaloch, ako napr. MFF Hory a mesto – cena Literárneho fondu udelená Rastislavovi Hatiarovi za film Nechcený autoportrét, MFF Cinematik Piešťany – cena Cinematik.doc-Cena Literárneho fondu udelená Mirovi Removi za film Láska pod kapotou, festival študentských filmov ÁČKO – ceny LF udelené za najlepší animovaný film Nôž Timotejovi Lukovičovi a za najlepší scenár filmu Ospalky Kateřine Hroníkovej a Kristíne Žilinčárovej. Podporil festivaly , sútaž Kamera, ktorú organizuje Asociácia slovenských kameramanov a iné aktivity /napr. účasť tvorcov na festivaloch a prehliadkach filmov v SR a zahraničí/, ktoré organizujú profesné a záujmové organizácie filmových a televíznych tvorcov. Do obmezenia svojej činnosti zabezpečoval aj sociálnu starostlivosť starších tvorcov poskytovaním finančných príspevkov tvorcom s nízkymi penziami nad 70 rokov, tvorivé pobyty v zariadeniach Literárneho fondu, či príspevky na kúpeľnú zdravotnú starostlivosť. A to všetko z finančných prostiedkov tvorcov, z 2% odvodu z dane literárnej a umeleckej činnosti, a to tvorcami, ktorí sami rozhodovali o použití týchto finančných prostriedkov na základe zákona o umeleckých fondoch, prostredníctvom na to určených organizácii a teda aj Literárneho fondu.
 
            Návrh zákona o nepočíta s podporou filmových a televíznych tvorcov a vytvára len novú mega organizáciu, ktorá sa k podpore tvorcov k ničomu nezaväzuje a s filmovými a televíznymi tvorcami - dramaturgami, scenáristami, režisérmi, zvukovými majistrami, strihačmi, kameramanmi, prekladateľmi, úpravcami dialógov a inými tvorivými profesiami vôbec nepočíta. Z týchto dôvodov pokladáme novonavrhovaný zákon nielen za zlý vo svojej podstate, ale aj za rušenie výdobytkov, ktoré nastali po zmene politického režimu v roku 1989 a preto voči týmto politickým snahám, ktoré likvidujú rozhodovacie právomoci samotných umelcov o sebe dôrazne, protestujeme. Potvrdil to napokon aj prieskum Ministerstva kultúry SR o umeleckých fondoch, ktorý Ministerstvo kultúry neberie na vedomie, hoci si ho samotné nechalo vypracovať , ako podklad pre vlastnú rozhodovaciu činnosť.
 
              Týmto našim protestom vyjadrujeme tiež podporu stanovíska riaditeľa Literárneho fondu pána Ladislava Szerdahélyho a niektorých stanovísk riaditeľa Hudobného fondu pána Matúša Jakabčica k návrhu Zákona o Komore profesionálnych umelcov a iných profesionálov v kultúre a zmene a doplnení niektorých zákonov, nakoľko sa analogicky jedná aj o argumenty, ktoré možno aplikovať aj na Literárny fond.
 
V Bratislave 15.7.2022 Únia slovenských televíznych tvorcov
Mgr. Fedor Bartko, predseda ÚSTT
 
Na vedomie: 
Natália Milanová, ministerka kultúry SR
Kristián Čekovský, predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá 
Ladislav Szerdahély, riaditeľ Literárneho fondu
Tlačová agentúra SR

Kontakt

Únia slovenských televíznych tvorcov Bajzova ul. 14
821 08 Bratislava

+421944126240 ustt1990@gmail.com